I fredags diplomerades de första 17 traineerna i Higher Ambition Program under en högtidlig ceremoni i Stora Salen på Stadshotellet i Karlstad.

Under 2019 har 17 traineer genomgått Higher Ambition Program – ett regionalt kompetensförsörjningsinitiativ för att stärka medverkande företag och organisationer samt Värmland som arbetsmarknadsregion.

I första omgången av Higher Ambition Program kickstartade 17 toppstudenter från KAU och andra lärosäten sin karriär som traineer. Medverkande arbetsgivare tillika konsortiemedlemmar var Branäsgruppen, Coop, Elvenite, HSB Värmland, Karlstad Kommun, Region Värmland, Löfbergs, Moelven, NWT, Region Värmland och Rolls Royce.

Alla traineer har fasta jobb efter programmet. Och arbetsgivarna har fått in topptalanger som hjälper dem att utvecklas i en värld som förändras snabbt.

– Intrycket är att både traineer som arbetsgivare är enormt nöjda. Utbildningen, studiebesöken och alla nätverksaktiviteter har verkligen gjort att det blivit en grupp som är vänner för livet. Och dessutom har de byggt ett nätverk i Värmland som de kommer ha stor nytta av framöver, säger Maja Hedin, projektledare för Higher Ambition Program på Effect Management.

Vid diplomeringsceremonin deltog såväl arbetsgivare som samarbetspartners. KAUs rektor Johan Sterte, Regiondirektör Lars Christenson och Gunilla Nilsson HR-direktör Karlstad kommun berömde såväl traineer som arbetsgivare för bra genomfört program under deras respektive tal.

– Det som är särskilt roligt är att vi fortsätter med detta viktiga program som redan efter omgång två är helt marknadsdrivet. Den andra gruppen rullar för fullt, och vi har redan 20 spännande traineetjänster klara inför tredje starten hösten 2019. Där hittar vi fantastiska arbetsgivare som Volvo CE, Rejlers, Elvenite, Karlstads Kommun, KAU, Moelven, Nya Region Värmland,  NWT m fl. Flera av dem som varit med från början fortsätter. Det vittnar om att det fungerar på riktigt, tillägger Peter Rovér, initiativtagare och vd på Effect Management.