Utbildningsodul 2 i Higher Ambition Program är genomförd, och temat för dagarna var kommunikation.

Jakob Rubensson från Effect var med som extraresurs bägge dagarna. Han har över 30 års erfarenhet av att arbeta med olika typer av media och har coachat några av världens större ledare och organisationer inför och under viktiga situationer där ”kommunikationen måste sitta perfekt”. Han har gjort allt från barnprogram till att producera riktigt stora event, som tex Nobelgalan och Ericssons världskonferens.

Dag 1 satte vi några teoretiska grunder om kommunikationsbegreppet och reflekterade kring ansvaret för att vara sändare och mottagare i organisationer. En stor del av dagen fick sedan handla om att tala inför publik. (Publik kan betyda allt från några deltagare på ett möte till en stor mängd människor som ska lyssna på ett framförande.) Kommunikativa mål, disposition och att hantera nervositet är exempel på saker vi tränade på under dagen. Självklart blev det ett antal övningar blandat med teori och reflektioner. Traineerna fick mot slutet av dagen förbereda presentationer i par, för att sedan genomföra och få feedback.

Dag 2 handlade bl.a. om att använda video som kommunikationskanal och praktiskt ledningsverktyg i verksamheten, samt några perspektiv kring hur vi faktiskt organiserar vår interna kommunikation i team. Traineerna fick under dagen träna på att använda sina retoriska och kommunikativa färdigheter genom att göra korta filmer som vi tittade på och pratade om. Både korta enkla tagningar och lite längre ihopsatta avsnitt med någon form av kreativt budskap. Vi fick också besök av Andreas Stjärnhem från Sticky Beat som inspirerade gruppen i en timme med att berätta om sin karriär och hur han jobbar med kreativitet och innovation. Mycket uppskattat! Vi hoppas och tror att det har varit bra dagar för traineerna, och tänker att ni kan hjälpa dem att befästa sina kunskaper genom att vara nyfikna och ställa frågor till dem om deras insikter och lärdomar.

Nästa utbildningsmodul är i januari, och då kommer det handla om affärsmannaskap. Mer om det när det närmar sig.

Jonas & Maja