Hej Mostafa! Du är trainee i Higher Ambition Program, berätta om din traineetjänst?
– Det stämmer! Jag jobbar som traineeingenjör på Rottneros Bruk i Sunne. En trainee är lite ”överallt” och jobbar med olika projekt i företaget, vilket är väldigt spännande. Men oftast blir man tilldelad en huvudavdelning efter önskemål där man har sitt kontor under traineeperioden. Just nu leder jag ett projekt som handlar om energioptimering och energieffektivisering av olika raffinörer. Parallellt jobbar jag med ett annat projekt som handlar om effektiv utnyttjande av lågvärdigt värmespill. Jag är även delaktig i ett tredje projekt som handlar om kvalitetsutveckling. Min huvudavdelning är R&D (Research and Developement) där jag jobbar främst med utveckling och innovationsfrågor.

Du började hos Rottneros i september. Vad tycker du såhär långt om programmet och jobbet?
Det har varit väldigt roligt! Man har precis hunnit bli varm i kläderna och det känns som jag har hittat rätt! Rottneros Bruk är en fantastisk arbetsgivare och det finns stora möjligheter att utvecklas och massa häftiga projekt att jobba med. Parallellt får jag en grym och viktig utbildning från er på Higher Ambition, en väldigt nyttig kombination!

Vid sidan av din traineetjänst bedriver du även ett annat viktigt arbete, berätta om det?
– Under min studietid insåg jag att utanförskap bland studenterna var stort. Parallellt ökade den psykiska ohälsan drastiskt och jag kände ganska snabbt att det hade en koppling till utanförskapet. Det var på så sätt konceptet Zimify föddes; en app som bryter de sociala barriärerna och hjälper studenter att hitta pluggkompisar fördomsfritt. Användaren är helt anonym och har inte möjlighet att swipa eller lägga upp personlig information så som namn eller bild, utan olika studiecirklar byggs efter tre alternativ: Kurskod, kategori eller generell sökning. Samtidigt garanterar vi att alla användare är studenter eftersom man loggar in med sitt skolID. Vi har lyckats ta fram denna applikation med mycket stöd från Karlstads universitet (Rethink Kau samt Grants Innovation Office) och idag har vi även ett pilotavtal med Karlstads universitet. 

Du och dina kollegor blev nyligen Årets länsvinnare i SKAPA-Talang för unga innovatörer (ett innovationspris som delas ut av Almi till minne av uppfinnaren Alfred Nobel). Hur känns det?
– Det är onekligen är det ett stort framsteg för oss, och vi är ödmjukt tacksamma. Det är väldigt skönt att få bekräftelse och resultat på allt arbete man har lagt ner. Det är såklart en kollektiv vinst och ett bevis på att vi är påväg åt rätt håll.

Ni fick också presentera Zimify och hur ni arbetar för prinsparet Carl-Philip och Sofia när de nyligen var på besök i Värmland, berätta om det?
– Det var en unik och häftig upplevelse. Att få äran att presentera sitt arbete och företag för prinsparet Carl Phillip och Sofia är inte något vi hade förväntat oss, men otroligt roligt var det. De var väldigt trevliga och vi fick till intressanta diskussioner. 

Vad drivs du av, och vad vill du göra mer av framåt?
– Jag drivs av att skapa förändring och av att jobba med olika samhällsfrågor. Vi rör oss mot ett mer bioekonomiskt samhälle och blir allt mermiljömedvetna. Hållbarhetsfrågor är ett stort spektrum och det är otroligt kul att vara aktiv i båda ändarna: miljöfrågor och socialfrågor. Mitt intresse för socialt entreprenörskap har växt med tiden och med allt man har lärt sig så handlar det egentligen om att hitta effektiva, hållbara och innovativa lösningar för dagens samhällsproblem, med fokus på de 17 globala målen. Det som intresserar mig mest inom socialt entreprenörskap är den värdefulla data som skapas och som i ett annat skede kan implementeras eller utnyttjas för att lösa ett annat samhällsproblem. Det intressanta i denna aspekt är hur olika sociala innovationer kan användas i ett s.k sektor/företagsöverskridande arbete för att lösa ett tredje samhällsproblem, det hela blir som en liten dominoeffekt. Ganska fascinerade!